Assurantiebelasting is een belasting dat in Nederland in rekening wordt gebracht over verschillende verzekeringspremies. Het is een vorm van indirecte belasting wat je kunt vergelijken met BTW, maar wat specifiek van toepassing is op verzekeringen. De verzekeraar is zelf verantwoordelijk om deze belasting in rekening te brengen en af te dragen aan de overheid. De belasting bedraagt op dit moment 21% en wordt toegevoegd aan de premie die de verzekeraar in rekening brengt bij de verzekeringnemer.
Het woord assurantie is afgeleid van het Latijnse woord “assecurare”, wat de vertaling is van “verzekeren” of “zeker stellen”. Assurantiebelasting betekent dus in feite: verzekeringsbelasting.
Je betaalt niet alleen belasting over schadepremies maar ook over de eventuele aanvullende verzekeringen, poliskosten en administratiekosten. Denk daarbij aan:
Bepaalde verzekeringen zijn uitgesloten van deze belasting. Hier hoef je dus géén belasting over te betalen. De volgende verzekeringen zijn uitgesloten:
Ondanks dat assurantie vaak wordt vergeleken met BTW, is deze belasting niet fiscaal aftrekbaar voor ondernemers. Een verzekeringsbelasting werkt dus anders dan een omzetbelasting. De verzekeringsbelasting wordt onder meer gebruikt voor onderwijs, uitkeringen en overheidsuitgaven.
Wil je meer informatie over assurantiebelasting of onze diensten? Neem dan contact op met onze AXP-adviseurs.
Plan vrijblijvend een afspraak in met één van onze adviseurs om samen te kijken of AXP Direct bij bij jou en je onderneming past.