BTW

Wat is BTW?

BTW staat voor “belasting over de toegevoegde waarde”. Het is een belasting die wordt berekend over een product of dienst die je koopt. De bedrijven dragen de Belasting van toegevoegde waarde af aan de belastingdienst. Maar dit wordt uiteindelijk betaald door de eindconsument, jij dus. De belasting over de toegevoegde waarde, is een belangrijke inkomstenbron voor de overheid. De inkomsten worden gebruikt om publieke diensten en voorzieningen te financieren. Voorbeelden hiervan zijn het onderwijs, infrastructuur en veiligheid.

Welke BTW heb je in Nederland

In Nederland heb je drie soorten btw-tarieven:

  • 21% (hoog tarief): Dit tarief geldt voor de meeste goederen en diensten. Voorbeelden hiervan zijn elektronica, kleding en veel soorten dienstverleningen zoals advies en reparaties.
  •  9% (laag tarief): deze belasting wordt vooral berekend over onder andere levensmiddelen, boeken en geneesmiddelen.
  •  0% (nul tarief): Dit tarief wordt toegepast in specifieke situaties. Meestal bij de internationale handel. Voorbeelden hiervan zijn export van goederen en de internationale vervoersdiensten.

Uitzonderingen

Naast deze drie tarieven, zijn er ook producten of diensten die vrijgesteld worden van deze belastingen. Hierbij kun je denken aan de gezondheidszorg, het onderwijs en de kinderopvang. Deze btw-vrijstellingen zijn bedoeld om de kosten voor jou als consument te beperken, zodat deze essentiële diensten betaalbaar blijven.

BTW terugvragen

Als ondernemer of zzp’er, kun je de belasting die je betaald over zakelijke kosten, terugvragen bij de belastingdienst. Dit wordt ook wel voorbelasting genoemd. Wil je als ondernemer belasting terugvragen, zitten hier wel een aantal voorwaarden aan verbonden:

  • Je moet als ondernemer ingeschreven staan bij de belastingdienst
  • De kosten mogen alleen gemaakt zijn voor je onderneming en niet privé
  • De facturen moeten altijd voorzien zijn van een btw-nummer
  • Je kunt alleen belasting terugvragen als je zelf belaste goederen of diensten levert

Advies nodig?

Wil je meer informatie over belasting van toegevoegde waarde? Neem dan contact op met onze AXP-adviseurs.